Jogurt s sadjem in s stevio – Okusna in zdrava alternativa sladkim prigrizkom

Sorry, this entry is only available in Slovenian.

Jogurt s sadjem je priljubljen prigrizek, ki ga mnogi uživamo zaradi svoje osvežilne teksture in naravnega okusa. V zadnjem času pa se vedno več ljudi zaveda pomena zdrave prehrane in želi zmanjšati vnos dodanega sladkorja. V takih primerih je sadni jogurt s stevio idealna alternativa, saj zagotavlja sladkast okus brez dodanega sladkorja.

Jogurt s sadjem in stevio

Naš jogurt s sadjem in stevio vsebuje samo osnovne sestavine, brez dodatkov, kot so pektin, fruktozni sladkor in podobno. Naša preprosta formula vključuje le tri sestavine: domači jogurt, sadje in stevijo. To pomeni, da pripravimo jogurt doma brez dodanih snovi, nato pa mu dodamo sveže sadje po izbiri, da mu dodamo še naravno sladkost in okus.

Kaj je stevia?

Stevia je naravno sladilo, pridobljeno iz rastline Stevia rebaudiana. Je brezkalorična in ima sladkost, ki je približno 200-krat močnejša od sladkorja, zato je potrebno uporabiti le majhno količino stevije, da dosežemo želeno sladkost. Postala je priljubljena izbira med tistimi, ki želijo zmanjšati vnos sladkorja, saj ne vpliva na nihanje ravni krvnega sladkorja. Je stabilna pri visokih temperaturah, kar pomeni, da jo lahko uporabljamo pri peki ali kuhanju, brez izgube sladkost.

V steviji najdemo tudi nekaj naravnih antioksidantov, ki pomagajo v boju proti prostim radikalom in ohranjajo naše celice zdrave. Ima dolgo zgodovino uporabe: Rastlino Stevia rebaudiana so že stoletja uporabljali v Južni Ameriki, predvsem v Paragvaju in Braziliji, kot naravno sladilo in zdravilno rastlino. Poleg tega pa je tak jogurt bogat vir beljakovin, kalcija, vitaminov in mineralov, kar prispeva k uravnoteženi prehrani.

Prednosti izbire jogurta s sadjem in stevio

Zmanjšanje vnosa dodanega sladkorja je eden glavnih razlogov za izbiro sadnega jogurta s stevio. Prekomern vnos sladkorja je povezan z različnimi zdravstvenimi težavami, kot so sladkorna bolezen, debelost in težave s srcem. Z uživanjem sadnega jogurta s stevio lahko sladkamo svoje jedi na naraven način, brez negativnih učinkov sladkorja. Poleg tega je sadni jogurt s stevio tudi odličen vir probiotikov, ki so koristne bakterije za naše prebavno zdravje. Te bakterije pomagajo uravnotežiti črevesno mikrofloro in izboljšati prebavo.

Jogurt s sadjem in stevio lahko  uživamo na več načinov; kot osnovo za smoothieje, ga dodamo v muesli ali ovsene kosmiče ter mu dodamo sveže sadje, oreščke ali semena za dodatno obogatitev okusa, teksture in hranilnih snovi.

Ne glede na to, ali ga uživamo kot samostojno poslastico, ga vključimo v svoj zajtrk ali pa uporabimo kot sestavino drugih jedi, nam sadni jogurt s stevio omogoča, da uživamo v okusnih in zdravih sladkih užitkih. Torej si ga privoščimo brez obotavljanja kot okusno in zdravo razvajanje ter uživajmo v vsakem grižljaju sladkega zadovoljstva, ki ga prinaša.