TRDI SIR HECL, s prano skorjo

Ob udeležbah na različnih izobraževanjih spoznavamo različne tehnologije, okuse in tradicije predelave mleka. Tako se je tudi meni pred leti zapisal v spomin sir, ki mi je bil dovolj velik izziv, da ga naredim tudi sam. Trdi sir s prano skorjo ali kot se imenuje tudi sir z rdečo mažo, je sir s karakterjem, ki je osvojil moje brbončice.

Trdi sir Hecl je domači sir narejen iz mleka pridelanega izključno na naši kmetiji. V zorilnici, na zelo visoki vlažnosti, zori najmanj 4 mesece ter se vsak drugi dan obrača in premaže s kulturo. Tekom zorenja počasi pridobiva na intenzivnem vonju in okusu, medtem ko je sirnina še vedno ne pretrda, da se lahko lepo reže.

Odlično se prilega vinu kakor tudi različnim jedem, saj s svojim okusom lepo dopolni skoraj vsakršno jed.

Sir je narejen in negovan ročno, z veliko ljubezni.

Peter Hecl